вівторок, 7 січня 2020 р.

       В Грудні 2019 року ,я з ученицею 9 - А класу, взяли участь у конкурсі робіт МАН




.
Управління  освіти
виконавчого комітету світловодської міської ради.


Відділення: історія.
Секція: історичне краєзнавство.



Історія Світловодщини
(Від Крилова до Світловодська).



Роботу виконала:
Скрябіна Анна Павлівна,
учениця 9 – А класу
загальноосвітньої школи І – ІІІ
 ступенів № 10
Світловодської міської ради
Кіровоградської області.
Науковий керівник:
Неклеса Світлана Анатоліївна  - вчитель історії
загальноосвітньої школи І – ІІІ
ступенів № 10
Світловодської міської ради
 Кіровоградської області.,
вчитель вищої категорії.




Світловодськ 2019





ВСТУП
У кожному куточку землі є шматочок, дорогий окремій людині. Таким шматочком для кожного є мала Батьківщина – місце де народився, де пройшло дитинство, де подорослішав. В моїй малій Батьківщині є місця які представляють історичну, краєзнавчу цінність. З такими куточками свого міста я хочу вас познайомити. Також моє місто має давню та цікаву історію, як притягує до себе особливими місцями та туристичними маршрутами.
 Актуальність теми  «Від Крилова до Світловодська».  Актуальність досліджуваної теми зумовлена підвищеним інтересом сучасних людей до відновлення історичних цінностей.
 Світловодськ - це високотехнологічне місто, з розвинутою промисловістю, значним науково-технічним потенціалом з давніми історичними і культурними традиціями які ввібрали в собі вікову історію від давнього Крилова і старого Новогеоргіївська . Історичні відомості про населення на території сучасного Світловодська починаються з доби кіммерійців.  Визначними науковими відкриттями стали розкопки кіммерійських курганів, поховань стародавніх угрів, комплексної археологічної пам'ятки періоду Золотої Орди у с. Торговиця, яку Н. М. Бокій досліджувала у 1997—2007 роках разом зі своєю ученицею І. А. Козир. Потім Територія нашого міста згадується в писемних згадках що датуються 1190 роком. В минулому землі сучасної Світловодщини входили до складу першої давньоруської держави Київська Русь. Саме тут проходила південна лінія укріплень проти кочівників: печенігів, а згодом половців. В місці впадання Тясмину в Дніпро в кінці XII століття було закладено поселення Крилов. До 1616 року Крилов відроджується і належить до Чигиринського староства, та належав руському воєводі Яну Даниловичу. Пік слави міста припадає на час Визвольної війни XVII століття. Варто згадати 1625 рік. 20 - тисячний загін повстанців, очолюваних гетьманом Марком Жмайлом. Біля Курукового озера польському війську було завдано значних втрат. Переговори закінчилися підписанням Куруківської мирної угоди. 1647 роком датується перебування у Криловській в’язниці Богдана Хмельницького. Старожили Новогеоргієвська досі згадують Богданів дуб, який стояв на околиці міста. . Під час визвольної війни 1648-1654 р.р. та російсько-польської війни 1654-1667 р.р. Крилов був у складі Чигиринського полку. Але після перемир’я 1667 р. і до його ліквідації в 1711 р. правобережна частина полку формально була підвладною Речі Посполитій. В 1796 році  Крилов відійшов до складу Київської губернії Російської імперії. У 1821 році Крилов ввійшов до складу військових поселень і отримав назву Новогеоргіївськ. В 1954 році в середній течії Дніпра починається будівництво Кременчуцької ГЕС та селища енергетиків, яке пізніше переросте в м. Світловодськ.
Наше місто має багато історичних, культурних, археоологічних пам’яток, які приваблюють гостей, та заставляють пишатися місцевих мешканців.
Мета  і  завдання  досліджень. Метою роботи є дослідження  історії заселення території, на якій розташовується сучасний Світловодськ, історії існування нашого міста в різні історичні епохи. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:
узагальнити відомості наукової літератури про історію  Крилова, Новогеоргіївська та виникнення м. Світловодськ. Значення цих поселень в історії правобережної України вцілому;
узагальнити відомості про видатні пм’ятки та історичних осіб, що так чи інакше пов’язані з нашим краєм;
розглянути історію виникнення та історію трансформації поселень на території Світловодщини;
розробити рекомендації для створення нових історичних туристичних маршрутів нашим містом, та його околицями..
Об`єкт  дослідження. Об’єктом даного дослідження є історичне, культурне  значення Світловодщини в минулому, сучасному та майбутньому.
Предмет дослідження. Предметом даного дослідження є історико-культурне значення Світловодщини, як регіону з глибоким  історичним корінням, цікавою історією, та цікавими людьми, що сприяли процвітанню нашого міста..
Методи  дослідження. Для повноцінного та всестороннього дослідження в роботі було використано системний підхід, абстрагування, аналіз і синтез, а також:
аналіз  наукової  літератури  та  періодичних  видань;
інтерв’ювання краєзнавців, тощо;
аналіз, синтез і узагальнення результатів інтерв’ювання;
аналіз документів місцевих архівів та бібліотек;
аналіз топографічних та історичних  карт.
Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних вчених з краєзнавства, статистики,історичні документи. У роботі використана первинна інформація, одержана безпосередньо від працівників музею та бібліотеки.
Наукова  новизна  одержаних  результатів. У  роботі  досить  докладно  узагальнені й обґрунтовані  відомості про виникнення поселень, міст Крилов, Новогеоргіївськ, Світловодськ. Іх історію, та видатні події пов’язані з нашим містом. А також проведений узагальнюючий перепис всіх культурних та історичних пам’яток нашого міста.
 Під час дослідження виявлено, що на сьогодні не достатньо досліджена історія Світловодщини, особливо ії період Новогеоргіївська та Крилова. Можливо тому, що ці міста навічно поховано під водами Кременчуцького водосховища. І багато культурних і історичних пам’яток навічно залиті водою.
Практична цінність  роботи.  Результати  проведених  досліджень  можуть  бути  використані:
1)  для  лекцій на уроках історії з теми «Історія нашого краю» в різні історичні періоди;
2) для написання курсових, дипломних, робіт на тему історичного краєнавства.
Результати наукового дослідження можуть бути використані підприємствами туристичної  сфери для проведення туристичних маршрутів містом та його околицями , тощо.
Апробація роботи. Основні положення дослідження та її окремі фрагменти доповідалися та обговорювалися:
1) на засіданні методичного об`єднання учителів історії  загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №10(протокол № 2 від 30. 10. 2019 р.);
2) на засіданні краєзнавчого шкільногогуртка , з метою створення коміксів про історію Світловодщини для самих маленьких.


Світловодськ – 2019
Тези
Науково-дослідницької роботи «Історія Світловодщини (Від Крилова до Світловодська)»: історія, сьогодення, перспективи».
Автор: Скрябіна Анна Павлівна, учениця 9 класу загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 10 Світловодської міської ради Кіровоградської області.
Науковий керівник: Неклеса Світлана Анатоліївна  - вчитель історії загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 10 Світловодської міської ради Кіровоградської області., вчитель вищої категорії.
Секція: історичне краєзнавство.
-         У кожному куточку землі є шматочок, дорогий окремій людині. Таким шматочком для кожного є мала Батьківщина. В моїй малій Батьківщині є місця які представляють історичну, краєзнавчу цінність. З такими куточками свого міста я хочу вас познайомити. Також моє місто має давню та цікаву історію, як притягує до себе особливими місцями та туристичними маршрутами.
-         Актуальність досліджуваної теми зумовлена підвищеним інтересом сучасних людей до відновлення історичних цінностей.
-          Історичні відомості про населення на території сучасного Світловодська починаються з доби кіммерійців.  Визначними науковими відкриттями стали розкопки кіммерійських курганів, поховань стародавніх угрів, комплексної археологічної пам'ятки періоду Золотої Орди у с. Торговиця, яку Н. М. Бокій досліджувала у 1997—2007 роках разом зі своєю ученицею І. А. Козир.
-         Потім Територія нашого міста згадується в писемних згадках що датуються 1190 роком. В минулому землі сучасної Світловодщини входили до складу першої давньоруської держави Київська Русь. Саме тут проходила південна лінія укріплень проти кочівників: печенігів, а згодом половців. В місці впадання Тясмину в Дніпро в кінці XII століття було закладено поселення Крилов.
-         До 1616 року Крилов відроджується після монголо – татарської навали і належить до Чигиринського староства, та належав руському воєводі Яну Даниловичу. Пізніше місто Крилов отримало магдебурзьке право. Пік слави міста припадає на час Визвольної війни XVII століття. Варто згадати 1625 рік. 20 - тисячний загін повстанців, очолюваних гетьманом Марком Жмайлом. Біля Курукового озера польському війську було завдано значних втрат. Переговори закінчилися підписанням Куруківської мирної угоди.
-         1647 роком датується перебування у Криловській в’язниці Богдана Хмельницького. Під час визвольної війни 1648-1654 р.р. та російсько-польської війни 1654-1667 р.р. Крилов був у складі Чигиринського полку. Але після перемир’я 1667 р. і до його ліквідації в 1711 р. правобережна частина полку формально була підвладною Речі Посполитій.
-         В 1796 році  Крилов відійшов до складу Київської губернії Російської імперії. У 1821 році Крилов ввійшов до складу військових поселень і отримав назву Новогеоргіївськ.
-         Складними були 1917-1920 роки. Політичні пристрасті всіх кольорів, жорстока боротьба за реальні і примарні ідеали пройшли і через долі наших земляків.
-         Саме на 20-30-ті роки проводиться основна руйнація церков міста і району. В цей час набирають великого розмаху колективізаційні процеси. В 1939 році Новогеоргіївський район увійшов до складу новоствореної Кіровоградської області.
-         Вже 22 червня 1941 року на території Новогеоргіївського району було запроваджено військовий стан. В околицях міста будувався оборонний рубіж - річка Інгулець. Але незважаючи на вжиті заходи, Новогеоргіївськ був окупований німецько-фашистськими військами. Окупація тривала з 7 серпня 1941 - по 3 грудня 1943 року.
-         4 травня у 1954 року в село Табурище прибула перша група досвідчених будівельників-монтажне управління “Кременчукгесбуд”. Так почалося спорудження Кременчуцької ГЕС і міста, яке сьогодні носить гарну назву - Світловодськ.
-         На території міста знаходиться 12 пам'яток історії, занесених до Державного реєстру. Більшість з них пов'язана з подіями Другої Світової війни. Також є пам’ятники, що вшановують жертв голодомору, пам’чтний знак на честь Куруківської битви, пам’ятники, що вшановують героїв війни сьогодення.
Метою роботи є дослідження  історії заселення території, на якій розташовується сучасний Світловодськ, історії існування нашого міста в різні історичні епохи. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:
-         узагальнити відомості наукової літератури про історію  Крилова, Новогеоргіївська та виникнення м. Світловодськ. Значення цих поселень в історії правобережної України вцілому;
-         узагальнити відомості про видатні пм’ятки та історичних осіб, що так чи інакше пов’язані з нашим краєм;
-         розглянути історію виникнення та історію трансформації поселень на території Світловодщини;
-         розробити рекомендації для створення нових історичних туристичних маршрутів нашим містом, та його околицями.
Наукова  новизна  одержаних  результатів. У  роботі  досить  докладно  узагальнені й обґрунтовані  відомості про виникнення поселень, міст Крилов, Новогеоргіївськ, Світловодськ. А також проведений узагальнюючий перепис всіх культурних та історичних пам’яток нашого міста.
Під час дослідження виявлено, що на сьогодні не достатньо досліджена історія Світловодщини, особливо ії період Новогеоргіївська та Крилова. Можливо тому, що ці міста навічно поховано під водами Кременчуцького водосховища. І багато культурних і історичних пам’яток навічно залиті водою.

ВИСНОВОК.
Маленькі містечка – як люди: мають свою історію, повороти долі, таємниці і надії. Вони перебувають в якійсь особливій гармонії з навколишньою природою, без історичного надбання цих містечок не склалась би загальна картина історії держави. Технічний прогрес приніс до Україні богато – економіку, промисловість. Але і забрав не мало. Сотні тисяч гектарів землі було поховано під водами водосховищ, поховавши під собою і давню, цікаву, глибоку історію нашого краю. Але люди зберегли ті крупиці відомостей, щоб залишалася історія нашого краю для наступників.
 На даний час історія Світловодщини – одна з перспективних туристичних напрямків Кіровоградської області, та і України вцілому.
Слід підсумувати, що історія Світловодщини проходить помітною ниткою з часів залізної доби (кіммерійців), до січасності. Історичні маршрути нашого краю зачіпають періоди Київської Русі, монгольської навали, період належності до Речі Посполитої та Російської імперії.Не менш вражаючою є історія Світловодчини в період української революції 1917 – 1919 років, в часи існування СРСР. Не оминула наші землі, землі Новогеоргіївська і друга світова війна. Та вжев повоєнні часи на берегах Дніпра з’являється нове місто – Світловодськ. Значущим етапом в історії рідного міста було будівництво Кременчуцької ГЕС.
 Разом з тим ХХI століття принесло нові перспективи для нашого міста, використання краєзнавчих відомостей у туризмі. Унікальні куротно-рекреаційні особливості регіону, є прекрасною вихідною базою для створення цілого ряду історичних туристичних маршрутів. Важливим моментом є те, Світловодщина, при всій своїй історичній багатогранності не втратила природної краси.
При дослідженні перспектив використання туристично – краєзнавчих маршрутів на Кіровоградщині можна зробити висновок, що їх створення реалізується через врегулювання таких аспектів:
· соціально-психологічного – полягає в проведенні роз'яснювальної роботи серед населення з метою організації його на збереження історичних та культурних пам’яток нашого краю. Виховання відчуття колективної відповідальності за долю цих пам’яток. Це також  ґрунтується на засадах інтегрального розуміння прибутковості туристичного бізнесу; ці процеси викликають утворення ініціативних груп та громадських організацій, що проводять активну популяризацію краєзнавчих досліджень тощо;
· організаційного – пов'язаний з організацією комерційної або громадської структури з безпосереднього формування історичних краєзнавчих маршрутів ;
· освітянського – підготовка висококваліфікованих спеціалістів з проведення екскурсій.
Саме ці аспекти приведуть нас до збереження історичної пам’яті про наш край, його матеріальних і не матеріальних цінностей. Таким чином, зберігши історичну пам’ят регіону ми зможемо не тільки стати привабливими як туристичний маршрут, але й збережем свою культурну та історичну ідентичність. Виховувати свідомих патріотів нашої держави, які мають глибоке і розгалужене коріння. Пам’ять про славетне минуле нашого регіону спонукатиме населення краю шанобливо, та з гордістю ставитись до своїх реліквій.


Немає коментарів:

Дописати коментар